donderdag 1 januari 2015

Siberische tijger

De siberische tijger is de grootste en krachtigste tijgersoort en is familie van de katachtigen. Hij kan wel 3,8 meter lang worden en kan wegen tot wel 300 kg. De vrouwtjes zijn meestal wat kleiner. Ze zijn vooral 's nachts actief. In het wild kan een tijger wel 15 jaar worden.

Leefgebied

De siberische tijger kwam ooit voor in heel AziĆ« en komt nu voor in een klein gebied in het zuidoosten van Rusland: het Amoer-Oessoeri gebied, rond de rivier Amoer en Oessoer, China en Noord-Korea. Door dit leefgebied wordt hij ook wel de Amoertijger, Koreaanse tijger, Mantsjoerse tijger, Noord-Chinese tijger of de Oessoeritijger genoemd. De Siberische tijger is de enige tijger die in sneeuw leeft en heeft daarom ook een dikke vacht en een onderhuidse vetlaag. Dit beschermt hem tegen ijskoude temperaturen van soms wel -45°C. Tijgers die in warmere klimaten leven hebben een oranje-rood kleur, de Siberische tijger heeft een wat gelere vacht. Doordat zijn vacht wat lichter is.


Jacht
Tijgers kunnen snel rennen en gaan op jacht wanneer zij honger hebben. De tijger heeft veel tijd nodig voor de jacht, omdat hij maar 10% kans heeft op succes op een prooi. Om zijn kleine prooi te pakken, besluipt de tijger het prooi van 10 tot 25 meter afstand. Dan maakt hij onverwachts een sprong en neemt hem beet in zijn nek. Grotere dieren worden eerst omver geworpen en maakt hem dan dood met een beet in de keel. Als een tijger zijn prooi mist, volgt hij hem nog tot ongeveer 200 meter, maar meestal met geen succes. De tijger neemt zijn prooi mee naar zijn schuilplaats. Zijn schuilplaats bevindt zich meestal in de buurt van water, waar hij eet en drinkt. 36soorten katten




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Populaire berichten

Powered By Blogger